Ryzlink rýnský 1. díl

Ryzlink rýnský 1. díl

V naší enotece v centru Brna, ale i na našem eshopu najdete velký výběr vysoce kvalitných Ryzlinků z Německa, Austrálie či Moravy, které rozhodně stojí za to ochutnat! Těšíme se na Vás!

Ryzlink rýnský, Rheinriesling, Riesling nebo prostě jen Ryzlink, je jedna z nejstarších vinných odrůd vůbec. Mezi vinaři a milovníky vína je považována skutečně za krále. A není divu, jedná se totiž o jednu z nejkvalitnějších odrůd bílého vína na světě.

Jednou z magických vlastností této odrůdy je schopnost velmi dobře vyjádřit terroir neboli ducha místa, kde bylo víno pěstováno. Chuťový profil výsledného produktu tak svou mineralitou plně vystihuje jednotlivé půdní charakteristiky a celkový genius loci dané vinice.

Jedná se o pozdní, dlouho zrající odrůdu, proto v době, kdy jsou některé jiné odrůdy již sklizené, Ryzlink se sklízet teprve začíná. A vyplatí se mu dát opravdu čas, jelikož jedině tak má prostor pro dozrání jeho charakteristická kyselina, takže není výjimkou, pokud se hrozny sklízí až v polovině listopadu. V některých případech se čeká ještě o něco déle, neboť Ryzlink je zároveň vynikající odrůdou i pro výrobu ledového vína, kdy je nutné bobule sklízet v mrazu minimálně 7 stupňů.

Vyzrálou kyselinu a chuťové vrstvy odrážející terroir vinice může velmi dobře umocnit někdy až desítky let dlouhá archivace, pro kterou je Ryzlink taktéž velmi vhodný.

Réva Ryzlinku si nejlépe rozumí s chladnějším podnebím a nižšími průměrnými teplotami během roku, avšak zároveň potřebuje dostatek podzimního slunce, které pomůže révě správně vyzrát. Strmé, jižně orientované svahy s kamenitou půdou zadržující teplo, jsou pro jeho pěstování ideální a když se k tomu vinice nachází v blízkosti řeky, je to pro Ryzlink učiněný ráj. Pokud se vinice nachází v oblasti s bohatou podzimní mlhou, může se na plně vyzrálých bobulích tvořit ušlechtilá plíseň, která výrazně zvyšuje jejich kvalitu a umožňuje výrobu speciálního tzv. botrytického vína, ale o tom až jindy.

První dochované zmínky o produkci této odrůdy pocházejí z roku 1435 z Německa z okolí řeky Rýn, proto se občas označuje jako rýnský. No a číslo jedna je ve světě Ryzlinku Německo dodnes. Vždyť se svými zhruba dvaadvaceti tisíci hektary půdy zasvěcené Ryzlinku představuje celou čtvrtinu světové produkce, což je dáno především místními výbornými podmínkami ve formě chladnějšího podnebí a dostatku podzimních slunečních paprsků. Připočteme-li k tomu kupříkladu břidličné či sopečné podloží, jaké nabízí oblast kolem řeky Nahe, těžko si lze představit pro Ryzlink ideálnější polohu.

Pokud Vám dnešní ryzlinkové okénko nestačilo, buďte ve střehu, neboť za dveřmi je už jeho druhá část, ve které se dozvíme o tom, ve kterých zemích a vinařstvích se Ryzlinku daří nejvíce.

Váš tým Vindom.