Šumivý zázrak z Itálie - Prosecco

Šumivý zázrak z Itálie - Prosecco

Na všechny bubliny je až do silvestra 12% sleva!! Stačí při nákupu zadat kód Vindom23.

Zejména v létě ho ochutnal téměř každý, avšak coby lehké perlivé víno je jako stvořené i pro vánoční  svátky, či oslavu Nového  roku. Řeč je pochopitelně o Proseccu! Dobře vychlazené je příjemné a snadno pitelné samo o sobě, ale tvoří také základ celé řady legendárních drinků, jako např. Aperol  Spritz, Mimosa nebo Bellini. V tomto článku se dozvíte, odkud Prosecco pochází, jak a z čeho se vyrábí a s jakým jídlem chutná nejlépe.

Prohlédněte si naši aktuální bublinovou nabídku prosecca a spumante z italského vinařství Tenuta Tomasella. Máte se na co těšit!

 

Odkud přesně Prosecco pochází?

Prosecco získalo svůj název podle města  Prosecco, nacházejícího se na severu  Itálie, v provincii Trevisa. Je tak, stejně, jako v případě např. šampaňského, pevně svázáno se svojí apelací, tedy místem, v němž leží jeho historický původ. Tato apelace se u Prosecca označuje stejným způsobem, jako u ostatních italských vín: DOC, DOCG, IGP. Dnes už však pochází skvělé Prosecca i třeba z Benátska.

 

Z čeho se Prosecco vyrábí?

U Prosecca musí tvořit minimálně 85% podílu odrůda Glera, ještě do roku 2010 nazývaná jednoduše Prosecco. Zbylých 15% pak nejčastěji doplňují odrůdy jako Nianchetta, Perera, Chardonnay či Verdiso, nicméně není to nutnost - Glera může tvořit i celých 100% obsahu. Novinkou posledních pár let je pak růžové  Prosecco, kde doplňkových 15% představuje PinotNoir

 

Jak se Prosecco vyrábí?

Vinifikace Prosecca probíhá metodou Charmat, tedy sekundárním kvašením v tancích. Jedná se o méně tradiční a daleko méně nákladnou metodu výroby než v případě metody Champagne (o té si můžete přečíst zde), kdy probíhá sekundární kvašení v každé lahvi zvlášť a několikaměsíční zrání dodá vínu komplexní charakter a krémovité  tóny. Prosecco však hraje zcela jinou hru - je lehoučké, jednoduché a šťavnaté, zkrátka pro nenáročné a navíc daleko levnější běžné  popíjení

 

Degustace

Typické Prosecco je oblíbené svou svěžestí, lehkostí a snadnou pitelností a vyznačuje se tóny jablek, hrušek, peckovin nebo květin s příjemnou kyselinou. Na základě obsahu zbytkového cukru je pak kategorizace Prosecca stejná, jako u ostatních šumivých vín včetně Champagne:

Brut  nature - přirozeně tvrdé (0 - 3 g/l)
Extra brut - zvláště tvrdé (0 - 6 g/l)
Brut - tvrdé (6 - 12 g/l)
Extra dry - zvláště suché (12 - 17 g/l)
Sec - suché (17 - 32 g/l)
Demi-sec - polosladké (32 - 50 g/l)
Doux - sladké (více než 50 g/l)

 

Párování Prosecca s jídlem

Máme co dočinění s univerzálním vínem, které se hodí k široké škále pokrmů jež spojuje jeden společný jmenovatel - lehkost. Pokud vezmeme v úvahu tuto jedinou podmínku, pak tvoří Prosecco brilantní kombinaci prakticky se vším. Od zeleninových či ovocných salátů přes lehčí úpravy ryb, mušlí a jiných mořských  plodů, po asijský street food jako např. Pad  Thai, Bún  bò  Nam  Bô nebo i sushi.

Není lepšího vína k běžnému, nenáročnému  popíjení, než je Prosecco, nicméně stejně tak, jako v případě jakéhokoliv jiného vína se lze pohybovat v několika cenových kategoriích. Vyšší cena je způsobena nejčastěji přísně kontrolovanými zemědělskými a výrobními  pravidly, vyšší kvalitou  hroznů, použitých pro výrobu vína a nakonec také samotným místem pěstování a jeho přirozenými podmínkami. Garancí dostatečné kvality všech těchto kritérií může být ochranná známka DOC/DOCG, kterou jsme zmiňovali již na začátku článku. 

 

Prosecco ve VINDOM

Na všechny bubliny je až do silvestra 12% sleva!! Stačí při nákupu zadat kód Vindom23

Prohlédněte si naši aktuální bublinovou nabídku prosecca a spumante z italského vinařství Tenuta Tomasella. Máte se na co těšit! Kromě toho máme v nabídce i další skvělá perlivá nebo šumivá vína:

 

  • Australský sparklingHopeEstate 

  • Luxusní šampaňská vína z francouzského vinařství Dom Caudron 

 

Za celý tým Vindom Vám přejeme krásné Vánoce a šťastný nový rok 2023.
Na zdraví!