Huia
Vinařství Huia a Hunky Dory z Nového Zélandu založili manželé Mike a Claire Allan. Do Marlborough dorazili v roce 1990 a v obci v Rapaura koupili dům, ve kterém se svými dcerami žijí dodnes.
Začátky v Marlborough se nesly ve znamení tvrdé práce a nabývání cenných zkušeností v místních vinařstvích. Mike pracoval v legendárním Cloudy Bay a Vavasour, zatímco Claire v Corbans a Lawson's Dry Hills. Zkušenosti však získali i ve Francii, zejména v Champagne, kde se oba věnovali výrobě champagne ve vinařství Veuve Clicquot a Taittinger. Tyto bohaté zkušenosti jim daly skvělý základ pro výrobu těch nejlepších vín. Roku 1994 zasadili svoje první vinohrady a o dva roky později oficiálně založili vinařství Huia. Huia byl legendární pták původem z Nového Zélandu.
Pro místní obyvatele je jeho peří symbolem moudrosti, elegance a velké důstojnosti. Stejná je i filosofie vinařství Huia, a proto jeho pírko zdobí etiketu vín řady Huia. Vinařství tvoří malá skupina pracovitých a nadšených lidí sdílících lásku k vínu. Pro společnost byla společně se spokojeností zaměstnanců vždy nejdůležitějším faktorem čistá a zdravá půda, která umožňuje produkovat vína nejvyšší kvality. Všechna vína jsou vyráběna v BIO režimu s ohledem na okolní krajinu a úctou k místnímu terroir.Ve vinařství nejsou používány žádné chemické prostředky, například pesticidy či herbicidy. Hrozny pochází z vinic Rapaura, StrawLodge, Anderlane, Winsome, Andahlane a Huia, půdu tvoří kámen, hlína, písek a štěrk.
Na 35 hektarech jsou pěstovány odrůdy Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, Gewürtztraminer, Grüner Veltliner, Chardonnay a Pinot noir.