Albariño

Albariño

Lehké letní víno? Albariño!

Lehké letní víno? Albariño!
Albariño je vyhlášenou španělskou odrůdou letního bílého vína. Pěstuje se téměř výhradně v regionu Galicie, ale také v přilehlé části Portugalska, kde nese název Alvarinho.

Shrnutí 
Toto lehké víno nejčastěji zeleno-žluté až zlatavé barvy se vyznačuje osvěžující ovocnou vůní a chutí. V ústech oslní charakteristické tóny citrusového ovoce a peckovin, jemná textura a lehké tělo. Díky mineralitě a výrazné kyselině se perfektně hodí ke kvalitním pokrmům z čerstvých ryb či mořských plodů, ale lahodné je i samo o sobě. Pokud se chystáte strávit teplý letní večer s přáteli či rodinou, pak je Albariño znamenitou volbou.

Albariño už i u nás!
Nově koupíte Albariño jak tady na e-shopu, tak i přímo v naší příjemné enotece. Všechny lahve pocházejí z rodinného vinařství Terra de Asorei, jež se svou lokální produkcí (60 hektarů vinic) zaměřuje výhradně na Albariño. Ačkoliv jinak v oblasti Rias Baixas není zvykem pracovat se sudem, v Terra de Asorei se rozhodli udělat výjimku. Díky tomu u nás můžete vedle tradičního Albariña ochutnat třeba i takové, které zrálo na kvasničních kalech (metoda sur-lie) či na sudu typu barrique a objevit tak v Albariñu zcela nové chuťové barvy! 

Kde se Albariño pěstuje?
Naprostá většina vypěstovaných hroznů odrůdy Albariño pochází z proslulé vinařské oblasti Rías Baixas. Ta se nachází v Galicii a díky svým vynikajícím přírodním podmínkám je obecně považována za nejlepšího producenta bílého vína v celém Španělsku. O Rías Baixas jsme už napsali samostatný článek, který si můžete připomenout zde.

Jak réva Albariño vypadá?
Bobule odrůdy Albariño jsou typicky malé se silnou slupkou, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů tzv. fenolů. Ty se jinak nacházejí například v mandlích nebo citronové kůře a dodávají vínu charakteristický lehce nahořklý konec, který kyselinu vína doplňuje a zakulacuje.


Jak se Albariño pěstuje?
Odrůdě Albariño skvěle vyhovuje vlhké a slunné přímořské podnebí a písčitá žulová půda, což jsou podmínky typické právě pro Galicii. Aby se však na bobulích netvořila plíseň, vyžaduje více prostoru a specifický způsob vinohradnictví. Pěstuje se tedy na pergolách ve zhruba dvoumetrové výšce a volně proudící vzduch ho zbavuje přebytečné vlhkosti, díky čemuž má šanci dostatečně dozrát. V dřívějších dobách se navíc pro větší efektivitu využívalo volné půdy pod pergolami k pěstování dalších plodin.
Nejčastěji se po sklizni Albariño rovnou lahvuje a pro zrání v sudech se téměř nepoužívá, v našem E-shopu však najdete i variantu, která zraje na sudu. Jelikož hlavní roli u něj hraje čerstvost a svěžest, vyplatí se lahve archivovat maximálně tři až pět let.

Lehké víno k lehkým jídlům
Albariño se výborně páruje s drůbežím masem, rybami a mořskými plody, saláty, rizotem či polotvrdými sýry jako je gouda nebo feta. Skvělé je ale i samotné. 
Mimochodem, již brzy v naší enotece otevíráme letní zahrádku! 

Těšit se můžete na spoustu drinků, příjemnou atmosféru a především: 
Opravdu dobré víno!
Tak na zdraví!